slogan

Pratite nas facebook twitter youtube rss

Kometa "Lavdžoj" ispušta alkohol!

utorak, 27 oktobar 2015 Autor/Izvor  zanimljivostidana.com


Međunarodni tim naučnika je otkrio da kometa "Lovejoy" (Lavdžoj) ispušta u svemir velike količine alkohola.Ili ako bi vam to malo slikovitije objasnili oko 500 flaša vina u sekundi.!..
U kometi "Lovejoy" u njenom tragu se nalazi u jedna vrsta šećera !
"Ustanovili smo da kometa 'Lavdžoj' ispušta toliko alkohola u sekundi što je jednako 500 flaša vina, a to se dešava tokom vrhunca njene aktivnosti", izjavio je Nikolas Biver iz Opservatorije u Parizu, vodeći autor studije koja je objavljena u časopisu Science Advances.
Naučnici su pronašli 21 različiti organski molekul u gasu koju ispušta kometa, a među njima je i etil alkohol. Isti sastojak koji se koristi u alkoholnim pićima.
Neki naučnici veruju da komete, koje su zamrznuti ostaci nastali formiranjem našeg Solarnog sistema, nose molekule potrebne za začeće života na Zemlji.
Ovo otkriće je omogućeno nakon što je kometa „Lavdžoj“ (zvanično katalogizovana kao kometa C/2014 Q2) prišla najbliže Suncu 30. januara i ispuštala oko 20 tona vode u sekundi.
Tim je uz pomoć radioteleskopa prečnika 30 metara, lociranog u planinama Sijera Nevade u Španiji, osmatrao mikrotalasni sjaj oko komete, kada je bila najaktivnija i najsvetlija.

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

LIVE streaming

Radio Stari Grad [aac]

Radio Stari Grad [mp3]

RSG TOP 44 [mp3]

RSG Relax [mp3]

RSG Party Time [mp3]

Ovi streaming kanali se ne emituju iz Srbije. Radio Stari grad nije odgovaran za sadržaje istih.