slogan

Pratite nas facebook twitter youtube rss

OSNIVAČ RUSKOG FEJSBUKA On je ruski Mark Zakerberg kome je država sve otela

četvrtak, 28 maj 2015 Autor/Izvor  blic.rs


Osnivač najpopularnije ruske društvene mreže "VKontakte", ispričao je u opširnom intervjuu za sajt "Mashable" kako je odlučio da napusti rodnu Moskvu nakon što su mu čelnici Kremlja preoteli kompaniju.
Pavel Durov (30), koga mnogi smatraju ruskim Markom Zakerbergom, kreirao je sajt "VKontakte", koji je na mesečnom nivou imao 69 miliona korisnika, pre nego što je privukao pažnju ruske službe FSB, nakon reklamiranja određenih političkih poruka na pomenutoj društvenoj mreži.

Durov je dobio direktivu da ugasi stranicu koju je otvorio opozicionar i žestoki Putinov kritičar Aleksej Navalni, zbog čega su mu na vrata pokucali agenti tajne službe, naoružani automatskim puškama.

- Bio sam preplašen. Po prvi put u životu sam možda razmišljao o svojoj budućnosti, kao i o budućnosti svoje kompanije, ali i države Rusije - priznaje Durov, koji danas živi u Njujorku.

Ovaj mladi programer nikada nije imao veze sa politikom. Tvrdi da je njegovo odbijanje naredbe Kremlja da ugasi stranice opozicije bila poslovna, a ne politička odluka.

- Jednostavno, nisam želeo da moji korisnici postanu razočarani i počnu da koriste neku drugu društvenu mrežu. Ja verujem u slobodno tržište i zdravu konkurenciju - jasan je bio Durov.

"Izgubio sam moć nad kompanijom"

Krajem 2013. godine, investiciona kompanija iz Moskve, tesno povezana sa Kremljom, otkupila je 48 posto akcija "VKontakta" od dva najveća dotadašnja investitora.

Navodno, ova odluka donesena je u režiji prvog čoveka "Rosnjefta", Putinovog dobrog prijatelja Igora Sečina.

Tog trenutka, Durov je shvatio da ne može ništa da uradi u borbi protiv Kremlja, i odlučio je da spakuje kofere i ode put Njujorka. Na kratko se vratio u Moskvu, ali je i tada samo shvatio da kontrolu nad sopstvenom firmom više nema, te se ponovo vratio u SAD gde i danas živi.

U februaru prošle godine u potpunosti je rešio da prekine veze sa "VKontaktom", te je svoje deonice prodao još jednom Putinovom lojalisti, Ivanu Tavrinu.

- To je bilo jedino logično rešenje, pošto sam, iako osnivač, u kompaniji imao samo protokolarnu ulogu - kaže Durov.

Projekat NSA

Kada je Durov osnovao društvenu mrežu 2006. godine, ruska politika u pogledu interneta bila je znatno tolerantnija,.

- Najbolja stvar u Rusiji tada bila je potpuna sloboda na internetu. Ta sfera nije bila kontrolisana od strane države, uopšte. Čak je izražavanje na internetu bilo slobodnije nego u SAD - kaže Durov.

Ipak, 2011. godine Vladimir Putin rešio je da donese određene zakone o kontroli internet sadržaja, usled organizovanja opozicije na društvenim mrežama. Ruski predsednik slobodni internet smatra idealnom platformom za špijunažu, naročito nakon dokaza koje je izneo Edvard Snouden, koji je dokazao da Sjedinjene Države, tačnije agencija NSA, špijuniraju čitav svet putem interneta.

Putin nije uopšte želeo da rizikuje da mu se NSA ili CIA infiltriraju u državu i počnu da je ruše iznutra, te se okrenuo ruskoj verziji svetske internet mreže koju bi Kremlj lakše kontrolisao. "VKontakte" se nametao kao idealno rešenje.

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

LIVE streaming

Radio Stari Grad [aac]

Radio Stari Grad [mp3]

RSG TOP 44 [mp3]

RSG Relax [mp3]

RSG Party Time [mp3]

Ovi streaming kanali se ne emituju iz Srbije. Radio Stari grad nije odgovaran za sadržaje istih.