slogan

Pratite nas facebook twitter youtube rss

Zavirite u Mill Ends park najmanji park na svetu

sreda, 27 maj 2015 Autor/Izvor  zanimljivostidana.com


"Mill Ends park" je jedna od gradskih najpopularnijih znamenitosti grada Portlanda u SAD.Park "Mill Ends" je veličine jedne saksije ili preciznije 61 centimear a ceo park je prečnika samo dva metra!....
Pa se zbog svoje veličine "Mil End park" je najmanjih parkova u svetu.! U principu, park "Mill Ends" je kamena žardinjera (betonski otvor), ali to nikako ne biste smeli reći ako se ikada nađete u Portlandu
Poslednjih 40-ak godina meštani Portlanda slave ovaj mali otvor zemlje kao najmanji park na svetu a i sama Ginisova knjiga rekorda je dodelila tu titulu ovoj Portlandskoj "cvetnoj rupi"
Najpre je planirano od strane gradske vlasti da se na ovom komadiću zemlje nađe ulična svetiiljka, ali se ona nije montirala. Kako je vreme prolazilo, pojavljivao se korov, a Dik Fagan, kolumnista lista "Oregon žurnal", odlučio je da uzme stvar u svoje ruke i zasadio je biljku usred kamenog kruga - rupe za buduću svetiljku.
On je iskoristio ovu priliku i napisao kolumnu pod nazivom “Mill Ends”. U svojim kolumnama počeo da piše o ovom sićušnom delu svog grada, nazvao ga "Mill Ends" i opisivao zanimljive događaje u blizini "parka"
Takođe on je smislio legendu o vilama koje ga posećuju i razvio priču tako daleko da je objasnio da će vam se ispuniti neka velika želja ukoliko uhvatite jednog od vilenjaka "Mill Ends"-a. Upravo je on bio prvi koji je "Mill Ends" nazvao najmanjim parkom na svetu.

Nakon smrti Fagana, o parku uspešno počeli da brinu drugi ljudi grada Portlanda a zvanično je postao gradski park na Dan Svetog Patrika 1976. godine.

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

LIVE streaming

Radio Stari Grad [aac]

Radio Stari Grad [mp3]

RSG TOP 44 [mp3]

RSG Relax [mp3]

RSG Party Time [mp3]

Ovi streaming kanali se ne emituju iz Srbije. Radio Stari grad nije odgovaran za sadržaje istih.