slogan

Pratite nas facebook twitter youtube rss

U Norveškoj pčele dobile svoj "autoput"!

ponedeljak, 25 maj 2015 Autor/Izvor  zanimljivostidana.com

U Norveškoj je ovih dana otvoren prvi "autoput" za pčele i ostale insekte koji oprašuju biljke! Autoput ili da kažemo koridor, je projekat zamišljen tako da na svakih 250 metara postoji "stanica polena"....
"Zamisao je da se kreira ruta - "autoput za pčele" kroz grad sa dovoljno stanica za hranu celim putem kojim idu bumbari pčele i ostali insekti. Tako će ove "polen stanice" dati dovoljno hrane i će pomoći će bumbarima da prežive u okruženju koje je znatno izmenjeno ljudskim delovanjem", saopštili su lokalni izvori u Norveškoj
Bumbari,pčele i ostali insekti značajni za oprašivanje imaju problem preživljavanja u urbanim sredinama u kojima nema dovoljno cveća iz koga se crpi nektar.

Zbog nedostatka nektara pčele gladuju i umiru, što negativno utiče na celokupnu prirodu. U Norveškoj je 6 od 35 vrsta bumbara ugroženo.
Međutim, novim projektom naučnici žele da promene takav trend. Od istoka ka zapadu grada Osla na balkone i terase su postavili cveće, a u projektu zajednički sarađuju lokalne vlasti, naučnici i stanovništvo koje se ohrabruje da zasadi biljke neophodne pčelama.

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

LIVE streaming

Radio Stari Grad [aac]

Radio Stari Grad [mp3]

RSG TOP 44 [mp3]

RSG Relax [mp3]

RSG Party Time [mp3]

Ovi streaming kanali se ne emituju iz Srbije. Radio Stari grad nije odgovaran za sadržaje istih.